contact
recensies   
feelgood   
blog   
home    feelgood    recensies    contact 
Foto boek Eens gegeven van Charlotte de Monchy

Recensie Eens gegeven van Charlotte de Monchy

♥♥♥♥ -hartjes

Wat een mooie en vrolijke cover heeft Eens gegeven van Charlotte de Monchy. De covers van de boeken van de Boekerij worden echt steeds mooier en mooier.

In Eens gegeven krijgt Feline een lelijk schilderij cadeau. Voor de grap. Van Teun. Teun is iemand die ze ontmoet in een dorpje ver weg van Amsterdam. Er blijkt later een waardevolle Breitner in het lelijke schilderij verstopt te zitten. Teun verwacht ze nooit meer te zien en ze heeft geld nodig om het antikraakpand, waar ze met vrienden woont, op te knappen. Ze besluit het schilderij te verkopen en het huis inderdaad te laten opknappen. Teun zal ze nooit meer tegenkomen. Toch? Wat niet weet wat niet deert.

Ik was heel benieuwd naar dit boek, Enkeltje Ierland had ik al eerder gelezen en daarvan had ik vooraf hoge verwachtingen. Door mijn liefde aan Ierse auteurs raadde iedereen mij dit boek destijds aan, echt iedereen was enthousiast, maar het boek stelde me een beetje teleur nadat ik het had uitgelezen. Ik vond de discussies in dat boek eindeloos en vaart uit het verhaal trekken.
Met Eens gegeven zie ik dat Charlotte hier sterk in is gegroeid. Bij Eens gegeven zit ik vanaf hoofdstuk één in het verhaal, juist door de discussie, die vol humor is geschreven, maar wel geloofwaardig en een beeld schetst over de desbetreffende personages. In de discussies van Eens gegeven is er een goede balans en hebben de discussies een goede functie. En geven ze juist vaart aan het verhaal.

Bij andere chicklits maakt te veel humor een verhaal nog wel eens te overdreven of ongeloofwaardig, maar bij Eens gegeven voegt de grote dosis humor echt iets toe. Het zijn situaties die ik me voor kan stellen en waardoor ik met Feline en Evie ga meeleven. Van hoofdstuk één tot het einde voel ik me verbonden met Feline en Evie. En wat een heerlijke vaart zit er in het verhaal. Lekker vlot zoals een chicklit moet zijn.

De hoofdpersonen Feline en Evie zijn als personages menselijk neergezet. Feline worstelt met een schuldgevoel omdat ze geld heeft gebruikt dat niet helemaal van haar is en Evie schrijft een reisblog over haar droomreis. Alleen weet haar werkgever niet dat ze de scènes vanuit haar kamertje in Amsterdam schrijft en dat haar ex-vriend haar droomreis nu maakt met zijn nieuwe vriendin. Hilarisch.

De meeste perspectieven zijn vanuit Feline geschreven. In het begin van het boek had Evie van mij best langere stukjes vertelperspectief mogen hebben. Feline steelt nu de hoofdrol, terwijl Evie ook een leuke verhaallijn heeft, die nu net iets minder belangrijk overkomt.
De omgeving is mooi geschetst, vooral het hotel waar Feline en Evie antikraak wonen. Ik zie het in gedachten steeds voor me, beetje jaloers dat ik daar zelf niet woon.

Eens gegeven is een heerlijke en echte chicklit: lekker veel humor en herkenbaarheid in de situaties van hoofdpersonages Feline en Evie. Zoals een chicklit ook hoort te zijn. Lees ook mijn andere recensies

recensie Cafe zon en zee Jenny Colgan recensie liefde en geluk van jenna evans welch recensie Nachten in New York van Sarah Morgan recensie nooit meer van colleen hoover recensie nu even niet van marian keyes recensie grenzeloos van Lis Lucassen

Titel: Eens gegeven
Auteur: Charlotte de Monchy
Genre: Chicklit
Gelezen uitgave: Recensie exemplaar
Uitgeverij: De Boekerij

Hou jij van veel humor in boeken? Lees dan ook eens de boeken van Marian Keyes, Lindsey Kelk en Iris Houx.