contact
berlijn
recensies
feelgood
book sleeves   
nathalie koenekoop
blog
blog     nathalie     book sleeves     feelgood     recensies     berlijn    contact  
Foto boek Onder de Afrikaanse zon title=

Recensie Onder de Afrikaanse zon van Adrienne Benson

♥♥♥♥ -hartjes

Ik vond Onder de Afrikaanse zon van Adrienne Benson een heel mooi fascinerend verhaal vol emotie en diepgang.

Over Onder de Afrikaanse zon

Onder de Afrikanse zon gaat voornamelijk over de drie vrouwen Leona, een Amerikaanse antropoloog, Simi, een Masai, en Jane een Amerikaanse expat vrouw. De Amerikaanse vrouw Leona leeft samen met de Masai stam in een manyatta en doet onderzoek naar hun leefgewoonten. Als ze onverwachts zwanger wordt als alleenstaande vrouw blijft ze in de manyatta wonen, maar twijfelt aan haar vermogen of ze wel een goede moeder kan zijn.
Simi is een Masai en het lukt haar niet om kinderen te krijgen. Als getrouwde Masai vrouw is het belangrijk om kinderen te hebben en de andere twee vrouwen van haar man hebben al wel kinderen. Ze is hierdoor bang voor haar toekomst in de manyatta.
De Anerikaanse vrouw Jane volgt haar man van land naar land. Meestal zijn dit landen in Afrika. Ze is onrustig en angstig door de heftige dingen die ze in Afrika heeft meegemaakt/meemaakt.

In Onder de Afrikaanse zon leer je over de cultuur van de Masai en het leven in Afrika. Ik vond dit mooi om te lezen. Ondanks dat het moeilijke omstandigheden zijn waar de vrouwen in verkeren, want er gebeuren veel heftige dingen waardoor het verhaal emoties teweeg brengt. Gelukkig leest de schrijfstijl prettig ondanks deze gebeurtenissen. Ik wilde als lezer door blijven lezen, steeds wilde ik weten hoe het verhaal zou gaan.
Omdat je vanuit drie perspectieven leest en er tussen de overgangen cliffhangers zitten blijft er een spanning in het verhaal.
Ook gaat dit boek over moederschap. Vanaf drie kanten lezen we over vrouwen die moeder zijn of willen worden in een totaal andere cultuur.

Wel of geen feelgood?

Ik zou het boek als feelgood liefhebster niet echt als feelgood boek willen omschrijven. Het verhaal heeft hiervoor te veel heftige gebeurtenissen. Maar het is wel een mooi verhaal. Het voelt ook een beetje alsof dit verhaal echt gebeurd zou kunnen zijn.
Alle drie de vrouwen hebben een verleden waardoor ze goede beweegredenen hebben voor de dingen die ze doen. En daarom is het verhaal heel geloofwaardig neergezet.
Ook omschrijft de auteur Liberia, Kenia en de manyatta waar de Masai wonen mooi beeldend. Ik had daardoor voor mezelf ook een beeld in mijn hoofd van de manyatta en deze vrouwen.

Het boek is ingedeeld in drie delen

Deel een gaat over de drie vrouwen Leona, Simi en Jane. Als lezer leer je deze personages goed kennen en ga je meeleven met hun worstelingen in het leven.
Vanaf deel twee gaat het verhaal opeens verder met meerdere personages. Door twee nieuwe personages die het perspectief grotendeels overnemen merk je dat de verteltoon verandert en hierdoor krijgt het verhaal een andere stijl. Alsof dit ook een heel ander boek is, ondanks dat deel een nog niet is afgelopen. Het verhaalgedeelte van deel een wordt wel vervolgt en loopt mooi natuurlijk over naar het tweede deel.
Deel drie gaat verder waar deel twee is gestopt en is voor mijn gevoel eerder een epiloog. De spanning is eruit en de auteur laat zien hoe het verder gaat met de hoofdpersonages, maar omdat er geen spanning meer is leest dit gedeelte net iets minder vlot. Dit derde deel had van mij iets korter gemogen. Wel is het fijn om te lezen hoe het verder gaat met de hoofdpersonages.

Fascinerend

Ik vond Onder de Afrikaanse zon van Adrienne Benson een heel mooi fascinerend verhaal vol emotie en diepgang.

Boekentips

Lees ook eens Het zwembad van Libby Page, Waar is Bernadette van Maria Semple, of Versplinterd van Dani Atkins. Aanraders als je van dit soort mooie drama verhalen houdt.

Titel: Onder de Afrikaanse zon
Auteur: Adrienne Benson
Genre: Roman
Originele Titel: The brightest sun
Aantal pagina's: 414
Gelezen uitgave: 2018
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 978 94 027 0155 5