contact   
berlijn   
recensies   
feelgood   
book sleeves   
nathalie koenekoop   
blog   
blog     nathalie     book sleeves     feelgood     recensies     berlijn    contact  

Berlijn is mijn tweede thuis. Elke keer als ik in Berlijn aankom, voelt het als thuiskomen en word ik helemaal blij.
Zoek jij nog een leuke stedentrip? Ga in de lente of zomer een paar dagen naar Berlijn en word ook verliefd op deze stad.

De Hackischer markt is mijn plein. Het is voor Berlijn wat het Leidseplein voor Amsterdam is.
Lekker op het terras de toerist uithangen, uitzicht hebben op straatartiesten en mensen kijken.
Hackister markt is ook een leuke wijk om een hotelletje te zoeken. Het ligt tussen Alexanderplatz en Museum Insel. Mooi centraal en leuke cafés en restaurants. Het eerste wat je zal opvallen als je 's avonds door de stad wandelt is dat iedereen een flesje bier in zijn hand houdt.
Pas je aan, koop een flesje bier bij een (avond)supermarkt en dool met de Berliners mee door de stad.

Vier dingen die je absuluut moet doen in Berlijn:

1) De Freetour

Koop in ieder geval geen duur reisboekje over Berlijn, maar doe de free tour, een stadswandeling met gratis Engelstalige (of als je wilt Duitstalige) gids die zo'n twee à drie uur duurt.
Elke stad heeft zijn eigen architect. Wie is de architect van Berlijn?
Wat is het verschil tussen de twee identiek lijkende kerken op Gendarmenmarkt en waarom?
Hoe is de muur uiteindelijk gevallen?
Na de Freetour kan je hierop antwoord geven.
En als je toch stiekem een boekje hebt gekocht kan je meteen een lijst met dingen hieruit afstrepen als gezien.

Hoe kan je deze toer doen:
Controleer vooraf op deze link hoe laat de tour start.
Ga naar de Brandenburger Tor. Als je onder de Brandenburger Tor staat zie je een Starbucks. Deze koffietent is het meetingpoint voor de Freetour.
En heb je nog geen plattegrond van Berlijn? Bij deze Starbucks liggen meestal ook folders van de free tour en gratis plattegrondjes.

2) Fietsen

Je zou het niet verwachten, maar Berlijn is een fietsvriendelijke stad.
Fiets naar het oude vliegveld Tempelhof en race over de landingsbaan, nu het nog kan. Of fiets eens naar Schloss Charlottenburg en picknick in de tuin. Fiets verder een eindje langs de Spree of zoek de markering van de oude muur op en volg deze. Dit is de manier om het echte Berlijn te ontdekken. Fietsen bij Schloss Charlottenburg en vliegveld Tempelhof:

fietsen bij kasteel Charlottenburg fietsen bij het oude vliegveld Tempelhof

3) De muur

Naar De muur gaan.
Er zijn nog een paar plekken waar nog een stuk van de Muur staat, o.a.:
-East Side Gallery is mijn aanrader. De muur is hier door kunstenaars beschildert.
Vroeger zat hier mijn lievelings Biergarten, maar helaas moest deze weg vanwege bouwplannen. -Bij Niederkircherstrasse. Hier is dichtbij is ook Topographie des Terrors, heel aangrijpende foto's. Deze plek doet iets met je. Hier was vroeger het hoofdkwartier van de Gestapo en SS.
Bij elke bezoekje vraag ik me af hoe lang deze muur hier nog zal staan, want de staat is in de afgelopen jaren achteruit gegaan. Gelukkig hebben ze er nu hekken neergezet zodat mensen niet zo snel meer een stukje ervan af kunnen wrikken.
Als je de Free tour inderdaad hebt gedaan, zal je hier in de Niederkircherstrasse al zijn geweest. Berlijnse muur bij Niederkircherstrasse:

Berlijnse muur bij Niederkircherstrasse Berlijnse muur bij Niederkircherstrasse
Berlijnse muur bij de East Side Gallery:

Berlijnse muur bij East side Gallery Berlijnse muur bij East side Gallery

4) Biertuinen

Minimaal een middag relaxen in een biertuintje is een must in Berlijn.
De Duitsers noemen het Biergarten. Het is geen terras, zoals bij ons. Zeker niet de Biergarten in Berlijn. Het is iets dat we in Nederland niet kennen en dat is heel jammer, want stel je voor. Het drukke stadsleven lijkt ver weg. Je luistert naar de stilte, of naar Duits gebabbel naast je. Je voelt je loom van het warme weer en je ligt lui in een ouderwets strandstoeltje. Je neemt een slok uit je flesje bier. Je schoenen heb je uitgetrapt en je blote voeten graven in het zand. Het voelt net of je op het strand bent, alleen is dat niet de zee verderop, maar de Spree.
In de zomermaanden stikt het van dit soort biertuintjes in Berlijn. De ene is nog leuker dan de andere en ze zijn zo typisch Berlijns. Ik heb in geen ander stadscentrum dezelfde oase van rust kunnen ervaren.
Mijn favoriete biertuintje is er helaas niet meer. Deze was aan de Spree langs de East Side Gallerij. Echt balen, maar iemand laat er nu een luxe villa bouwen. :(
Biergarten Prater (sinds 1837) is de oudste biertuin van Berlijn. Zeker een bezoek waard. Vroeger was dit een buiten zwembad en je kan de trappen naar de duikplanken nog zien. Jongeren, maar ook gezinnen komen hier langs om te genieten van het mooie weer. Je kan hier ook typisch Duitse kost eten. (Bratwurst oder Krakauer of zo). Bestel eens een groene Berliner Kindl erbij (of kies voor de knalrode). De groene variant is bier met Waldmeistersirup de rode is bier met Himbeersirup. Mijn favoriet is eigenlijk niet Berlijns, wel Duits en op veel plekken verkrijgbaar, namelijk Becks Green Lemon.
Verder is er als je vanaf Hauptbahnhoff naar de Spree loopt een boulevard met strandstoeltjes in het gras. Je zal hier voornamelijk de touristen tegenkomen, maar het is hier nog steeds heerlijk launchen.
Er schijnt een Biergarten in Berlijn te zijn waar een heus zwembad drijft in de Spree. Ik ben er nog niet geweest. Nog niet...
Biertuintjes in de buurt van Hauptbahnhof:

Biertuintjes in de buurt van Hauptbahnhof Biertuintjes in de buurt van Hauptbahnhof

En er is er nog veel meer in Berlijn te beleven. Voor meer tips, kijk ook eens op:
De free tour (en andere tours)
Berlijn blog