contact
berlijn
recensies
feelgood
nathalie koenekoop
blog
blog     nathalie     feelgood     recensies     berlijn    contact  
Foto boek Waar is Bernadette van Maria Semple

Recensie Waar is Bernadette van Maria Semple

♥♥♥♥♥-hartjes

Ik ben gek op het Boekenfestijn: lekker tussen alle boeken snuffelen en koopjes die mijn interesse wekken meenemen. En dan is het fijn als een boek geweldig blijkt. Waar is Bernadette van Maria Semple blijkt zo'n juweeltje.

Bernadette was een getalenteerde architect. Nu is ze de vrouw van Elgie Branch, topman bij Microsoft, en moeder van Bee, de ideale dochter met hoge cijfers op school. Bernadette is niet sociaal, de rijkeluismoeders van school noemt ze muskieten en loopt ze uit de weg. Klusjes die geregeld moeten worden laat ze over aan haar Indiase personal assistent.
Maar dan verdwijnt Bernadette. Bee hoopt haar moeder terug te kunnen vinden en gaat op onderzoek uit.

Het verhaal begint heel rommelig. Bee komt met haar rapport thuis en chanteert haar ouders om een reisje naar Antarctica te beloven. Er volgen memo's van school, aan een tuinman, e-mailcorrespondentie tussen twee muskieten. Dan komt er een stukje informatie over Bernadettes verleden. Dit las heel langzaam en zette het verhaal stil.
Daarna is het boek weer vol perspectieven uit e-mails, faxen, mails en vanuit Bernadette, Elgie en Bee.
Ondanks dat het perspectief op eerste gezicht heel rommelig overkomt leest het fijn en vlot. Er zit een mooie dosis humor achter verborgen. Dit boek las als een trein en aan het einde kon, wilde, ik het boek niet meer wegleggen. Ik wilde weten hoe het af zou lopen. Het werd steeds spannender. Ik vind deze format, een verhaal schrijven vanuit e-mails faxen en stukjes perspectieven heel origineel en mooi samengevoegd in dit boek. Alle informatie die je leest zijn nodig voor het verhaal. Er zitten geen onnodige infodumps bij. Juist door al die losse stukjes uit e-mails en memo's ga je steeds meer begrijpen.

De hoofdpersonages Bernadette, Elgie en Bee zijn lekker overdreven neergezet. Elgie is zo'n wazige carrière man die geen verstand heeft van dingen die niet met zijn werk te maken hebben. Bee is de ideale dochter en nerd. Bernadette is eigenlijk een kluizenaar en loopt sociale verplichtingen uit de weg. Ze laat alle dingen regelen door een Indiase personal assistent.
Bernadette heeft een verleden die goed wordt uitgelegd. Er is een overtuigende reden dat ze nu thuis zit en niet meer die talentvolle architect is die ze ooit was.
Doordat alle personages lekker overdreven zijn neergezet brengen ze een volle lading humor met zich mee. Ook de bijpersonages Audrey en Soo-Lin, twee muskietenvrouwen, zijn hilarisch. Die e-mail correspondentie van hun alleen al. Ik heb moeten lachen.

De setting heeft Maria Semple mooi geloofwaardig en beeldend neergezet. Topmannen bij Microsoft. Ontslagrondes zien te overleven (So-Lin). De muskieten, de rijkeluismoeders. Ook als de reis naar Antarctica wordt gemaakt krijg je een mooi beeld van het cruiseschip en de plekken waar ze belanden.
De moeder en dochter band tussen Bernadette en Bee is ook heel mooi. Bee adoreert haar moeder, Bernadette is haar beste vriendin en Bee kan niet zonder haar moeder. Daarnaast is Bee boos op haar vader. Ze haat hem zelfs, omdat ze vindt dat de verdwijning zijn schuld is.

Waar is Bernadette van Maria Semple vond ik een heel mooi verhaal en het bleef me boeien. Ik kon het boek steeds maar heel moeilijk wegleggen en baalde toen het uit was.

Het boek is in 2012 door Luitingh Sijthoff uitgebracht. Als je plannen hebt om binnenkort nog naar het Boekenfestijn te gaan. Als je geluk hebt ligt er nog een stapel met een exemplaar van EUR 1,99. Zeker meenemen is mijn advies. Maar mocht deze stapel uiteindelijk uitverkocht raken. Uitgeverij Rainbow komt in de zomer van 2018 met een heruitgave.
Ook komt er in 2018 een verfilming van dit boek uit. Ik ben hier heel benieuwd naar, vooral hoe ze deze format van memo's en e-mails in een film gaan gieten.

Lees ook mijn andere recensies

recensie Cafe zon en zee Jenny Colgan recensie liefde en geluk van jenna evans welch recensie laat me gaan van gayle forman recensie Nachten in New York van Sarah Morgan recensie nooit meer van colleen hoover recensie nu even niet van marian keyes

Titel: Waar is Bernadette
Auteur: Maria Semple
Genre: Chicklit
Aantal pagina's: 331
Gelezen uitgave: 2012 Luitingh Sijthoff

Hou jij van veel humor in boeken? Lees dan ook eens de boeken van Marian Keyes, Sophie Kinsella en Iris Houx.