contact   
recensies   
feelgood   
blog   
 home     feelgood     recensies     contact   
Foto boek Vannessa Thuyns De kluts kwijt

Vannessa Thuyns De kluts kwijt
♥♥♥ -hartjes

De Kluts kwijt van Vannessa Thuyns is een lekker simpel en vlot feelgood boek voor tussendoor.

Officieel komt De kluts kwijt van Vannessa Thuyns in juli pas uit, maar Bookchoice leden kregen een exclusief e-book preview in mei.

Ik was al eerder nieuwsgierig naar boeken van Vannessa Thuyns. Haar debuut Overkill aan Katia behaalde de shortlist van de mijnchicklit.nl schrijfwedstrijd, een selfpubbers platform. Daarna heeft deze feelgood auteur niet stil gezeten en ook boeken via een uitgever uitgegeven. Toch is De kluts kwijt mijn eerste boek dat ik van Vannessa Thuyns heb gelezen.

De kluts kwijt

In De kluts kwijt lezen we over Naomi. Ze kan haar ouders helpen, maar dan moet ze op een onmogelijk voorstel van haar ex Terence ingaan. Haar ouders huren een huis bij hem, maar zijn restaurant loopt niet zo goed en het ziet ernaar uit dat hij het huis waar haar ouders wonen moet verkopen. Ze kan zijn restaurant helpen door een diepgaand artikel met de chef-kok Jonas te schrijven voor een culinair tijdschrift. Hierdoor zal het restaurant meer reserveringen en bezoekers krijgen.

Het probleem is dat chec-kok Jonas niets wil hebben met journalisten en al helemaal niets over zijn verleden wil vertellen. Naomi is journalist, heeft niets met koken en doet alsof ze een culinair journalist is. Ze doet haar best en probeert niet door de mand te vallen bij Jonas. Ze is vastberaden om dit artikel tot een succes te maken en als dit lukt zal Terence haar ouders niet uit huis hoeven zetten. Een culinaire tripje naar Parijs met Jonas zal een mooie kans zijn om de benodigde persoonlijke informatie die ze van hem nodig heeft uit hem te kunnen trekken.

Thema

De titel De kluts kwijt slaat op het thema Alzheimer. Naomi’s vader heeft Alzheimer en we zien hem wegvallen met geheugen problemen. Dit thema geeft het verhaal meer diepgang, en ondanks dit zware onderwerp is het boek lekker luchtig geschreven met een fijn feelgood tintje.

Personages

De personages zijn leuk. Hoofdpersonage Naomi is een lieve dertiger die de mensen om haar heen wil helpen, zoals haar ouders, maar ook haar jongere zus. Door haar lieve karakter sluit je haar al snel in je hart.

Terence is de foute ex van Naomi, arrogant en egoïstisch. Jonas lijkt in eerste instantie ongeïnteresseerd in het restaurant, maar wat hij doet, doet hij juist voor het personeel waar hij leiding over geeft. Hij is de goedzak.

Bij Terence en Jonas mis ik diepgang. Tussen de regels door hebben ze hun eigen tegenslagen die ze moeten oplossen, maar als lezer leefde ik niet mee, omdat ik tussen de regels door ook weer las als het was opgelost. Ik las te weinig over hun persoonlijke worstelingen en hierdoor hebben de mannen geen eigen persoonlijke groei.

Schrijfstijl Vannessa Thuyns

Ik moest even wennen aan het begin van de schrijfstijl. De schrijfstijl van Vannessa Thuyns is lekker vlot en simpel. Ze schrijft veel in discussie-vorm met actiebeelden van wat de personages doen.

Ik miste echte beeldende omschrijvingen van hoe bijvoorbeeld de boerderij van haar ouders eruit ziet, of in welke stijl en kleuren het restaurant en de keuken van Terence zijn ingericht. Ook mis ik echte show don’t tell en had de spanningsboog iets verder uitgewerkt gemogen voor mij. De verhaallijn is iets te voorspelbaar. Maar in de loop van het verhaal wen je aan de vlotte simpele stijl, ga je meeleven met Naomi en leest het boek heerlijk weg.

Vergelijkbare auteurs

Volgens de cover zouden fans van de boeken van Jenny Colgan en Jackie van Laren dit boek ook waarderen.

Ik vind de schrijfstijl van Vannessa Thuyns inderdaad wel iets hebben van Jackie van Laren, waar ik De meisjesmagneet voor recenseerde, maar een vergelijking met Jenny Colgan vind ik erg hoog gegrepen. Ik zou deze schrijfstijl vergelijken met feelgood auteurs als Susan Mallery en Erica James, zie dan ook mijn recensie van Zomerliefde.

Over De kluts kwijt

Titel: De kluts kwijt
Auteur: Vannessa Thuyns
Genre: Feelgood / Chicklit
Gelezen uitgave: Bookchoice exclusive
Uitgeverij: VBK media
Oorspronkelijke taal: Nederlands
ISBN: 9789032520144

Andere boeken van Vannessa Thuyns

Wedden van wel
Negentig seconden
Wakker worden, het is kerstmis
Knetterverliefd
Overkill aan Katia